2021-09-12

Omgaan met chronische pijn

Blog 2.jpgLange tijd heb ik een hekel gehad aan mijn lichaam. Ik wilde zoveel en elke keer was mijn lijf de spelbreker. Dan kreeg ik last van mijn knieën, dan weer van mijn rug of allebei. Of ik had te weinig energie om iets te doen of vol te houden. Kortom, ik vond mijn lichaam niet leuk en dat is een understatement. Ik zag mezelf en mijn lichaam als 2 apart werkende systemen. Waarvan 1 systeem het gewoon niet deed.

Door op een gegeven moment anders naar mijn pijn, mijn lijf en klachten te kijken, kwam ik erachter dat hoe ik omging met eigenlijk mezelf niet werkte.

Omgaan met chronische pijn gaat in eerste instantie over de verbinding met je lichaam. Het opnieuw verbinden met je lichaam.

Veel mensen, net zoals ik, die kampen met chronische pijn zijn deze verbinding kwijt. Ze hebben zich als het ware afgescheiden van hun lichaam. Ze zien het als iets dat lastig, vervelend en naar is. En willen het liefst dat dit niet van hen is. Dat dit lichaam niet van hen is.

De eerste stap naar het omgaan met chronische pijn is het accepteren dat dit nu je lichaam is. Met de pijn, met de beperkingen die daarbij horen. Niet makkelijk, dat is waar. Maar probeer hier met liefde naar te kijken, met liefde naar jezelf te kijken. Jij en je lijf zijn één.

Je lichaam geeft door middel van pijn aan dat er iets moet veranderen. Bij jezelf, in jouw denkwijze en/of gedrag. Pijn is in dit geval de grens, tot hier en niet verder. Jouw lichaam is je raadgever, dit kan zo niet langer en het is je vriend. Jouw lichaam wilt je niet ondermijnen, maar het wil dat jij helemaal de persoon kunt zijn wie je werkelijk bent. En als je hier niet naar luistert, zorgt het lichaam door middel van lichamelijk klachten en/of pijn dat het toch gehoord wordt.

Jaschenka - 18:59:30 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

To reduce automated spam, this function is protected with a captcha.

This requires content from the third-party provider Google to be loaded and cookies to be stored.